Незважаючи на величезну кількість інновацій, які Apple використовує в кожному новому продукті, в останні кілька років Купертіно робить акцент саме на екрані Retina.

Дисплей з дійсно відмінною картинкою став справжньою маркетингової фішкою компанії. Її вдало використовували в iPhone, а потім і в iPad. Retina дав потужний поштовх і продажу Retina MacBook Pro. Цієї осені Apple зробила ставку на Retina в iMac. І не прогадала.

Новий iMac отримав 14.7 млн ​​пікселів, які вмістилися на 27-дюймовому екрані з роздільною здатністю 5120 х 2880. У новому iMac в 4 рази більше пікселів, ніж у стандартної моделі з тією ж діагоналлю, але при цьому він використовує на 30% менше енергії під час роботи. Для досягнення такого результату компанія використовувала більш сучасну технологію LED (а значить, більш економну), а також спеціальний чіп, який координує пікселі.

По-чесному, для розуміння всієї крутості нового iMac Retina 5K, його потрібно порівнювати зі стандартною моделлю iMac. На перший погляд може здатися, що різниці ніякої немає. І якщо дивитися на комп'ютер з відстань в метр, то так воно і буде. Вся магія екрану Retina відкривається в момент, коли ви сідаєте на стілець і починаєте дивитися на текст і іконки. Це не настільки велика різниця, немов між iPhone 3G і iPhone 6, але картинка набагато краще. А головне - це відчують ваші очі. Працювати з Retina їм буде набагато простіше.

Дуже сильно помітна різниця екрану в момент, коли ви або сильно наближаєтеся до екрану, або ж збільшуєте картинку. Різниця колосальна і тут вже добре видно, як Apple поліпшила свій екран. Інша справа, що ви не так часто сидите і читаєте сильно збільшений текст.

А ось фото або відео у високій дозвіл - вже зовсім інша розмова. Нижче представлені два зображення. На першому звичайний iMac, на другому - iMac Retina 5K. Людина, яка постійно працює з контентом високої якості відразу помітить різницю. І його вибір точно зупиниться на більш сучасної версії.

iMac Retina 5K - це відмінний вибір для людей, яким потрібно отримати потужний комп'ютер з відмінними екраном, але необхідності в покупці Mac Pro і пари 4K-дисплеїв немає. У моноблоці iMac користувач отримує і потужний екран і відмінну начинку: в базовій версії поставляється чотирьохядерний процесор Intel Core i5, 8 Гб оперативної пам'яті, Fusion Drive на 1 Тб і відеокарта від AMD. На додаток до цього, на корпусі пристрою з'явилися два порти Thunderbolt другого покоління.

Комплектація неймовірно потужна, але при бажання її можна ще більше поліпшити. У iMac можна оновити кожен компонент, поставивши Fusion Drive на 3 Тб, або SSD на 1 Тб, новий процесор і 32 Гб оперативної пам'яті. У максимальній комплектації пристрій подорожчає на 60%.

Mac Pro vs iMac Retina 5K


Маючи настільки серйозне залізо, iMac повинен швидко виконувати і ряд "важких" задач. У мережі вже є тести, де доведено, що в максимальній комплектації iMac Retina 5K може перевершити стандартний Mac Pro. Тест CPU на Cinebench також показав, що при прогоні одного ядра, Retina показує результати в 142 очка, тоді як Pro - 133.

Ще один невеликий тест показав, що обробити пісню в Logic Pro X новий iMac не зможе швидше ніж Mac Pro, але впорається швидше звичайного iMac. Результати: 50, 72 і 89 секунд відповідно. Імпорт відео в дозвіл 1080p на 5 хвилин зайняв у новинки 69 секунд, Mac Pro впорався за 54 секунди, а старий iMac - за 90 секунд.

Втім, такі результати цілком очевидні. Mac Pro в мінімальної версії дорожче iMac Retina 5K на $ 1500.. Це комп'ютери різної цінової категорії, хоча завантажувати їх можна одними і тими ж завданнями. "Прошка" лише виконає їх набагато швидше, але платити за це готові не всі.

За свої гроші iMac Retina 5K є відмінним вибором. На ринку дисплеї 4К стоять тих же грошей, що і повноцінний комп'ютер від Apple. І якщо ви не знімаєте "Аватар" - це відмінний вибір як для щоденної роботи, так і для складних завдань і навантажень фотографа або музиканта. Головна особливість - неймовірний екран Retina 5K. А він відмінно підійде як для будинку (Retina відмінно підійде для всієї родини), так і для роботи, коли цілий день потрібно сидіти за екраном.