Задовго до презентації Spring Forward в мережі була інформація, що компанія Apple випустить на ринок спеціальну версію MacBook Air з Retina-дисплеєм і повною відмовою від портів. Інсайдерам вдалося майже точно спрогнозувати дії компанії, крім того, що це не MacBook Air.

Новий комп'ютер отримав лаконічну назву MacBook, без приставок і індексів. У ньому абсолютно все нове, а схожості з лінійкою Air і зовсім немає: він тонше, легше і неймовірно красивий. А ще в ньому більше не світитися яблуко на кришці. Втім, це далеко не найбільша зміна.

Екран MacBook


Як і очікувалося, MacBook отримав 12-дюймовий Retina-екран з ppi на рівні 226 точок. Дозвіл екрану 2304 на 1440 пікселів, співвідношення сторін 16:10. На сцені Yerba Buena Філ Шиллер запевнив, що даний екран - найтонший з усіх, що Apple доводилося випускати. Спеціально для MacBook в компанії переробили розташування пікселів таким чином, щоб вони видавали більше яскравості, але при цьому енергоспоживання було знижено на 30%.

Дизайн MacBook


Ноутбук злегка нагадує MacBook Air, але на ділі він набагато більш компактний. Важить MacBook всього 920 грам, товщина пристрою в самому товстому місці - 13.1 мм, а в самому тонкому - всього 3.5 мм. Все пізнається в порівняння: 11.6-дюймовий MacBook Air важить 1.08 кг, а в самому товщина - 17.1 мм. Ще одна особливість MacBook - повністю металевий корпус. Якщо ви подивіться на кришку свого MacBook Pro або Air, дисплей тримається на пластиковій деталі. У MacBook ця деталь зроблена з алюмінію.

Технічні характеристики MacBook


Чергова особливість MacBook в тому, що комп'ютер не має системи охолодження. Прибрати її вдалося за рахунок процесора Intel Core M, виконаного за новими технологіями. Він максимально енергоефективний і очікується, що виділяється їм тепла не буде достатньо, щоб розплавити всередині всі деталі без кулера. Також варто відзначити, що за рахунок повної переробки всієї материнської плати, її вдалося зменшити в розмірах на 67%. Все місце, яке вдалося зберегти, віддали під батарею - працювати комп'ютер з екраном Retina буде від 8 до 10 годин.

Сам процесор двоядерний, частота чіпа - від 1.1 до 1.3 Ггц в залежності від версії. Оперативна пам'ять - 8 Гб. SSD-накопичувач - 256 і 512 Гб, що дійсно багато. Правда, підвела графіка - Intel HD Graphics 5300. Чіп досить слабкий, пограти в задоволення в ігри не вдасться.

USB Type-C


Як і очікувалося, компанія Apple повністю відмовилася від усіх портів, поставивши всього один - USB нового покоління Type-C. У новому комп'ютері він буде замінювати звичайний USB, порт зарядки MagSafe, відеовиходи VGA, HDMI і Display Port.

Таким чином, MacBook одним махом перестрибнув в нову еру, де місця ні для чого, крім хмарних технологій та інтернету - немає. Одночасно заряджати і комп'ютер, і телефон через провід не можна, підключити екран і адаптер харчування - не можна, флешку і мишку - не можна. Більш того, на даний момент тільки MacBook має в своєму арсеналі USB Type-C, тому навіть знайти пристроїв під новий роз'єм не вдасться. Для цього потрібно купувати спеціальні перехідники, які коштують не мало грошей: від $ 19 до $ 79.

Чому Apple пішла на такий крок? Вся справа в тонкощі. Роз'єм Type-C майже в два рази тонше звичайного USB - всього 8.3 мм. В іншому випадку Айв не зміг би зробити комп'ютер настільки тонким і легким. На схожий крок уже довелося йти з iPhone 5 і iPad 4 пару років тому. Пережили. Дійсно шкода лише MagSafe, який не раз рятував провід і комп'ютер. MacBook - це комп'ютер майбутнього. І в майбутньому Apple місці старого немає.

Клавіатура і трекпад


Для компактності і ефективності довелося змінити і конструкцію клавіатури. По-перше, клавіатура розтягнулася на всю довжину корпусу. За рахунок цього кнопки стали на 17% більше, в порівняння з 11.6-дюймовим MacBook Air, а сам модуль - на 40% тонше. Цього вдалося досягти за рахунок нової конструкції клавіатурного модуля, який отримав назву «метелик». За словами Шиллера, новий варіант буде працювати надійніше, а друкувати стане простіше. Оновили і систему підсвічування, за рахунок чого світло буде збиратися тільки під кожною клавішею, без фонового шуму між ними.

Новий трекпад також приємно дивує. Він побудований за технологією Force Touch, як і в Apple Watch. Особливість в тому, що користувач відчуває силу натискання. Як і MacBook: в залежності від сили натискання змінюється виконувана функція. Наприклад, чим сильніше натискати на трекпад в плеєрі, тим швидше буде йти прокрутка.